"Meer dan helft kinderen niet betrokken bij omgangsregeling bij scheiding"
Eén op de drie huwelijken mondt uit in een echtscheiding, blijkt uit cijfers van het CBS. Uit een recent landelijk onderzoek onder (inmiddels volwassen) kinderen blijkt ook dat er tijdens de scheiding van hun ouders veel te weinig naar hen is geluisterd. Zo zegt meer dan de helft (54%) dat er géén rekening is gehouden met hun wensen bij de omgangsregeling.
Juist het horen van een kind in een procedure of liever in het traject voorafgaand aan een procedure vinden wij als kantoor een vereiste voor het leggen van een basis voor een fijne en vertrouwde omgangsregeling tussen een kind en beide ouders. Niet voor niets is de rol van het kind bij een scheiding veelvuldig in het nieuws geweest, al dan niet aangewakkerd door het rapport 'Scheiden... en de kinderen dan? Er wordt helemaal niet of onvoldoende naar kinderen geluisterd. Iets dat ik ook vaak terug zie bij onze cliënten.
Vaak is de communicatie tussen ouders zodanig verstoord dat (het belang van) de kinderen over het hoofd wordt gezien. Zowel mijn collega's als ik zien het als noodzaak om met een cliënt reëel te kijken naar de mogelijkheden, de behoefte en wensen van het kind én, vaak vergeten, de praktische uitvoerbaarheid. Als familierechtsspecialisten staan wij voor een behandeling van uw zaak die niet (slechts) gestoeld is op een wenselijke uitkomst, maar vooral concreet en praktisch houvast biedt voor de toekomst. Geen u vraagt wij draaien, maar maatwerk, met specifiek oog voor ouders en kinderen in deze toch al heftige periode.
Gelukkig zien we inmiddels ook steeds vaker dat de rechtbank de mening van de kinderen meeweegt in haar beslissing. Zo hoort de rechtbank kinderen op verzoek, via een gesprek. In het Internationaal Verdrag voor de rechten van het Kind (IVRK) is vastgelegd dat alle kinderen het recht hebben om hun mening te geven over beslissingen die hen aangaan. Of kinderen nu jong zijn of al wat ouder, ze moeten worden gehoord en hun belangen moeten worden meegewogen.
Het zou goed zijn wanneer ouders én kinderen professioneel begeleid worden tijdens een scheiding. Dit geeft ook bijna de helft van de respondenten aan in het door vFAS uitgevoerde landelijke onderzoek. Veel respondenten geven aan op latere leeftijd nog last te hebben van de scheiding, meer inspraak, gehoord worden, had hierin een cruciale rol kunnen spelen. Professionele begeleiding kan worden geboden door een vertrouwenspersoon, bijvoorbeeld een kinderpsycholoog of een gespecialiseerde scheidingsmediator.’
Inmiddels is het netwerk van ons kantoor uitgegroeid tot een zeer divers en uiteenlopend palet van professionals die onze cliënten kunnen ondersteunen bij het scheidingsproces. Bespreek de mogelijkheden eens met mijn collega's. Wanneer uw vraag onze juridische kennis en kunde overstijgt delen we onze mooie netwerk graag met u.
Comments