top of page
  • Foto van schrijverDe advocaat

Parenting Coordination

Parenting coordination is een voor Nederland nieuwe vorm van conflictoplossing na (echt)scheiding. Via parenting coordination kunnen ouders conflicten oplossen zonder de weg naar een rechter te bewandelen. De parenting coördinator werkt vanuit de belangen van het kind,het kind staat centraal bij deze vorm van conflictoplossing.

De parenting coördinator helpt bij uitvoering en naleving van het ouderschapsplan, bij (kleine) wijzigingen in het ouderschapsplan, de zorgregeling of vakantieregeling en incidentele gebeurtenissen zoals verjaardagen, jubilea e.d.. De parenting coördinator spreekt naast de ouders ook de kinderen en kan als dat nodig is de hulp van derden inschakelen.

De parenting coordinator is oplossingsgericht en voortvarend en zoekt samen met de ouders naar een oplossing op maat zonder procedure bij een rechter. Komen de ouders er samen toch niet uit dan kan de parenting coördinator (bindende) adviezen geven in juridische procedures. Ouders kunnen bij het afwikkelen van hun scheiding in hun ouderschapsplan opnemen dat zij bij problemen waar zij samen niet uitkomen de hulp van een parenting coördinator inroepen. Maar ouders kunnen uiteraard ook zonder een clausule in een ouderschapsplan een parenting coördinator in de arm nemen. De effectiviteit van de werkwijze van de parenting coördinator is in andere landen al bewezen; ex-partners kunnen zonder rechter tot overeenstemming komen, waarbij de parenting coördinator meer bevoegdheden heeft dan een mediator. Waar de mediator optreed als procesbegeleider in conflicten, geeft de parenting coördinator, naast de begeleiding van ouders, ook voorstellen, aanbeveling en eventueel (bindend) advies.


Komen de ouders er met de parenting coördinator niet uit, dan kan de parenting coördinator een aanbeveling of voorstel doen of zelfs een bindend advies geven als partijen daar vooraf toestemming voor hebben gegeven.


Een gecertificeerde parenting coördinator is een ervaren familiemediator, die als advocaat, psycholoog of therapeut, jarenlange ervaring heeft in familie- en scheidingsmediation en de speciale leergang Parenting Coordination aan de VU LAW Academy te Amsterdam heeft gevolgd.


Wil je meer lezen over parenting coordination? Klik dan hier.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page