top of page
  • Foto van schrijverDe advocaat

Op vakantie met je kids als gescheiden ouder, waar moet je opletten?

Als gescheiden ouders kun je niet zomaar op vakantie, zonder toestemming van de andere ouder, ook niet als jullie allebei het gezag hebben. Onbezorgd op vakantie? eerst toestemmingsverklaringen invullen voor de kinderen!


Waarom heb je toestemming nodig?

Om te reizen met een minderjarig kind heb je toestemming nodig van de andere (gezags) ouder of wettelijk vertegenwoordiger. Dit geldt overigens ook wanneer je als ouders nog bij elkaar bent en niet samen met jullie kind of kinderen op vakantie gaat. Om te voorkoming dat kinderen over de landsgrenzen worden ontvoerd door een ouder, heeft de overheid bepaald dat je toestemming nodig hebt om met een minderjarig kind te reizen. Op het vliegveld,maar ook bij grenscontroles op bijvoorbeeld de weg of bij een veerboot, let de Koninklijke Marechaussee extra goed op minderjarige kinderen. Zonder toestemming met een minderjarig kind naar het buitenland reizen, is internationale kinderontvoering.


Toestemming in overleg

Wanneer je op vakantie wilt heb je toestemming van de andere (gezags)ouder nodig.

Kunnen jullie in overleg afspraken maken over de vakantie en verlenen jullie elkaar toestemming? Vul dan via onderstaande link de toestemmingsverklaringen in en ga goed voorbereid op reis! Let op, voor ieder kind dient een eigen verklaring ingevuld te worden.


Geen toestemming, en nu?

Komen jullie als ouders er samen niet uit? Dan kun je de rechter verzoeken toestemming te verlenen voor de vakantie. Dat gaat via een procedure ‘vervangende toestemming’.


Hoe werkt het als mijn kind alleen naar buitenland reist?

Reist uw minderjarige kind (jonger dan 18 jaar) zonder ouder of andere volwassene naar het buitenland? Dan dient het kind een ingevulde en ondertekende verklaring van de gezagsouder(s) / wettelijke vertegenwoordiger bij zich te hebben op reis naar het buitenland.

193 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page