top of page
  • Foto van schrijverDe advocaat

Omgang, vakanties & feestdagen

Iedere ouder heeft het recht en de plicht tot omgang met zijn of haar kinderen. Bovendien heeft iedere ouder het recht op bepaalde informatie over de kinderen.


Omgang

Een omgangsregeling, een zorgregeling, een verdeling van de zorg- en opvoedingstaken of een co-ouderschap zijn allemaal regelingen die betrekking hebben op een en hetzelfde onderwerp, namelijk het contact tussen ouders en hun kinderen.

In beginsel heeft iedere ouder recht op contact met zijn kinderen. Indien jullie besluiten om uit elkaar te gaan, dienen er afspraken over de kinderen te worden gemaakt. Deze afspraken worden neergelegd in een ouderschapsplan.


Er dient nagedacht te worden over welke ouder de kinderen wanneer ziet. Hoe een contactregeling wordt ingevuld kan in overleg met beide ouders worden bepaald. U kunt een weekendregeling overeenkomen, maar ook een meer gelijkwaardige verdeling van de zorg- en opvoedingstaken; oftewel een vorm van co-ouderschap. Er zijn heel veel verschillende varianten mogelijk. Het is voor alle partijen het prettigst wanneer ouders in overleg tot een regeling kunnen komen die past bij het kind of de kinderen.

Wanneer u het niet eens kunt worden over de zorgregeling, dan is omgangsbemiddeling een goede mogelijkheid om tot een oplossing te komen. Een mediator of een advocaat kan in dat geval bemiddelen. Ook kunt u er voor kiezen om de rechter te verzoeken een contactregeling vast te stellen.Indien op een later moment de situatie wijzigt, dan kun je ook een wijziging van de contactregeling verzoeken bij de rechtbank. Dat geldt voor zowel een regeling die je eerder in overleg bent overeengekomen, als voor een regeling die door de rechter is vastgesteld.


Indien je vragen hebt met betrekking tot het vaststellen van een contactregeling en/of een informatieregeling, dan kun je contact met ons opnemen.

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page