Wanneer je samenwoont en jullie gaan uit elkaar, kan het samenwonen op elk moment beëindigd worden. Hier zijn geen bijzondere voorwaarden aan verbonden. Dit wil echter niet zeggen dat het geen ingrijpende gebeurtenis is, waarbij soms ook juridische bijstand nodig kan zijn.
Samenlevingscontract
In veel gevallen hebben samenwoners een samenlevingscontract bij een notaris op laten maken. Hierin staan vaak afspraken over de aanschaf van een (gezamenlijke) woning en de verdeling van de gezamenlijke kosten. Daarnaast wordt geregeld wat er gebeurt bij de beëindiging van de samenleving.
Bij het beëindigen van een samenleving is juridische bijstand niet verplicht. Wij raden echter aan om je wel te laten adviseren door een advocaat. Zeker wanneer er (minderjarige) kinderen betrokken zijn of wanneer er sprake is van een gemeenschappelijke woning. In dat geval dienen er goede afspraken tussen u en uw ex-partner te worden gemaakt.
Verplicht ouderschapsplan
Ten aanzien van de kinderen moeten samenwoners, die gezamenlijk het gezag over hun minderjarige kinderen uitoefenen, verplicht een ouderschapsplan opstellen bij het ontbinden van hun samenlevingscontract. In het ouderschapsplan moeten in ieder geval afspraken gemaakt worden over de verdeling van de zorg- en opvoedingstaken, over de wijze van elkaar informeren over belangrijke onderwerpen over de kinderen en over de kosten van de verzorging en opvoeding van de kinderen.
Indien je overweegt een familierecht specialist in te schakelen voor het opstellen van een ouderschapsplan en/of voor de financiële afwikkeling, dan kun je contact met ons kantoor opnemen.
Comentários